.

Foto-expositie over bedevaarten in Titus Brandsmamuseum

In het kader van het ‘Jaar van de pelgrim’ is in het Titus Brandsmamuseum in Bolsward tot dit najaar de expositie ‘Tools of belief; verrijking of rage?’ te zien.
Een pelgrimstocht is niet hetzelfde als een vakantie, maar iedereen gaat tegenwoordig op pelgrimstocht, zo lijkt het wel, bij voorkeur in buitenlandse oorden. Moslims, hindoes, Sjinto-aanhangers, christenen, allen gaan op hun tijd op weg. Lourdes trekt jaarlijks meer dan zes miljoen bedevaartgangers, Rome en Jeruzalem nog veel meer. Zijn Nederlandse pelgrims en bedevaartgangers genoodzaakt om zulke grote afstanden afleggen voor een pelgrimage? Welnee. Ons eigen land heeft in de loop der eeuwen meer dan 660 bedevaartsplaatsen gekend, die zich voor kortere of langere tijd in de populariteit van pelgrims mochten verheugen.

Het Titus Brandsma Museum toont in Tools of Belief. Pelgrimage: verrijking of rage? fotoreportages die Anoushka van Velzen heeft gemaakt van pelgrims in de traditionele Zuid-Europese Mariale bedevaartsoorden, zoals Lourdes en Fatima. Daarnaast ontdekt de historisch geïnteresseerde bezoeker unieke Friese en Italiaanse relieken, middeleeuwse pelgrimsinsignes uit allerlei streken en zegelstempels, boeken, brochures die een verhaal vertellen van schoonheid in devotie.

De expositie werd op zaterdag 24 juli geopend door Ch. Caspers, bedevaartdeskundige en waarnemend directeur van het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen. Caspers is mede-auteur van het boek ‘Bedevaartplaatsen in Nederland’. Tijdens de opening hield hij een inleiding over de ontwikkeling van pelgrimages in de Nederlandse kerk.

 De tentoonstelling is van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur tot en met 13 november 2010 te zien in het Titus Brandsmamuseum, Grote Dijlakker 11 in Bolsward.
U bent van harte welkom.