.

Pater Constant Dölle brengt bezoek aan het Titus Brandsma Museum.

De 99-jarige pater karmeliet Constant Dölle kan zich Titus Brandsma nog levendig voor de geest halen.
Titus is voor hem een grote inspiratiebron geweest.
In november heeft de hoogbejaarde pater Dölle een bezoek gebracht aan het Museum in Bolsward.
Het museum dat het verhaal vertelt van pater Titus, de wereldberoemde  ordegenoot van pater Dölle

Het  Titus Brandsma Museum in Bolsward is gewijd aan de in Oegeklooster geboren Titus Brandsma (1881 – 1942), pater Karmeliet, zijn vele activiteiten (journalist, uitgever, hoogleraar, weldoener, organisator, scholenoprichter, verzetsheld) en aan de betekenis van zijn principes en levensovertuiging in de huidige tijd. In het museum wordt in de vaste expositie het veelzijdige en veelbewogen leven van pater Titus Brandsma uitgebreid gepresenteerd.

Naast de vaste expositie over pater Titus organiseert het museum jaarlijks een wisselexpositie met thema’s waarin de voorbeeldfunctie van Titus Brandsma’s principes in tal van aspecten van het moderne leven museaal worden verwerkt.

De vaste expositie in het museum toont voorwerpen, brieven, ansichtkaarten, boeken, (eerste drukken) en artikelen, foto’s, schilderijen en documenten betreffende pater Titus Brandsma.

Het leven van Pater Titus wordt weergegeven in een tiental panelen. Elk paneel is voorzien van een toelichtende tekst in het Nederlands en in het Fries. Bij elke afbeelding op het paneel is dan ook nog een nadere verklaring. Zo is het gemakkelijk om zelfstandig de expositie te bezoeken. De panelen zijn daarbij genummerd van 1 tot en met 10.

De rondgang eindigt bij een wand van kiezelstenen, waarin Pater Titus naamloos wordt weergegeven tussen de duizenden die door het geweld van de tweede wereldoorlog zijn omgekomen. Een les voor de toekomst: DIT NOOIT WEER. De panelen worden onderbroken door  vitrines met enkele zeer bijzondere voorwerpen zoals de laatste schoenen en de laatste jas van Pater Titus, zijn kanarie (opgezet) en een mooie reliekschrijn.

In de ontvangstruimte van het museum zijn een museumcafé en een –winkel.
Het museum is voorzien van een traplift.