.

Enkele reis Dachau. Priester & predikant op hetzelfde spoor.

titus 1942Van 3 april t/m 17 november 2007 stelt het Titus Brandsma Museum in Bolsward in zijn nieuwe tentoonstelling

Enkele reis Dachau.
Priester & predikant op hetzelfde spoor.
De – voor die tijd uitzonderlijke – vriendschap centraal, die zich in het concentratiekamp ontwikkelde tussen een predikant en een priester. In 1942 werden de Groninger gereformeerde predikant ds. Jo Kapteyn en de Nijmeegse pater karmeliet Titus Brandsma in het beruchte Kamp Amersfoort gevangen gezet als vergelding voor het geestelijk verzet, dat zij tegen de Nazi’s hadden gepleegd. De tentoonstelling werd op 31 maart 2007 geopend door Jo Kapteyn, jongste zoon van de omgekomen predikant.Brandsma en Kapteyn staan symbool voor alle Nederlandse geestelijken, die zich met gevaar voor eigen leven teweer stelden tegen de Duitse bezetter. De expositie volgt hun individuele verzetsgeschiedenis, hun ontmoeting en verblijf in Amersfoort, het transport naar de gevangenis van Kleef en later naar het KZ Dachau, waar beide geestelijken kort na elkaar door ontbering, mishandeling en slavenarbeid omkomen. Hoofdthema’s van de expositie zijn ‘verzet’, ‘kampleven’ en ’de oecumenische vriendschap tussen priester en predikant’. Originele documenten – nooit eerder in het openbaar getoond – uit het archief van de familie Kapteyn vertellen diens verhaal van verzet, arrestatie, lijden en verbondenheid met zijn jonge gezin.

Hard kampleven

Sfeer en omstandigheden in de concentratiekampen komen tot leven in levensechte kampsituaties, die fysiek op (bijna) ware grootte zijn nagebouwd. De schamele bezittingen die Brandsma, Kapteyn en andere gevangenen mochten behouden, gevangenenkleding, videobeelden, tientallen foto’s en archiefstukken laten niet alleen de werkelijkheid zien van een onmenselijk regiem, harde leefomstandigheden en ontberingen, maar ook het gevecht om te overleven. Brieven van Kapteyn en de kladjes van het verzoekschrift in Brandsma’s hoed gevonden vertellen op welke manier zij zich staande proberen te houden. Tekeningen gemaakt door gevangenen bieden inzicht in hun persoonlijke verwerking van die harde realiteit.   
        

2007
Vrij entree Titus Brandsma Museum op sterfdag Brandsma en Kapteyn Ter ere van de sterfdagen van de hoofdpersonen Kapteyn en Brandsma in de expositie ‘Enkele reis Dachau. Priester & predikant op hetzelfde spoor’ geeft het Titus Brandsma Museum in Bolsward op die dagen vrij entree.

Op donderdag 26 juli a.s. is het 65 jaar geleden dat pater Titus Brandsma in Dachau werd vermoord, twee weken later op woensdag 8 augustus trof de gereformeerde predikant ds. Jo Kapteyn hetzelfde lot. Beide dagen hebben bezoekers dus vrije toegang tot het museum.In de smaakDe expositie die de – voor die tijd uitzonderlijke – vriendschap vertelt die zich 65 jaar geleden in het concentratiekamp ontwikkelde tussen een predikant en een priester, blijkt bij het publiek erg in de smaak te vallen. Ondanks een slechte meimaand lag het bezoek de laatste drie maanden 50% hoger dan deze periode in 2006.De expositie volgt de individuele verzetsgeschiedenis van Brandsma en Kapteyn, hun gezamenlijk verblijf in Amersfoort, het transport naar de gevangenis in Kleef en later naar het KZ Dachau, waar beide geestelijken kort na elkaar door ontbering, mishandeling en slavenarbeid omkomen. Hoofdthema’s van de expositie zijn ‘verzet’, ‘kampleven’ en ’de oecumenische vriendschap tussen priester en predikant’. Originele documenten – nooit eerder in het openbaar getoond – uit het archief van de familie Kapteyn vertellen diens verhaal van verzet, arrestatie, lijden en verbondenheid met zijn jonge gezin.

Affiche  handR3      Affiche Enkele reis Dachau.pdf
Flyer    handR3       Enkele Reis Dachau – Flyer.pdf